Sektionsrum

Bästa sättet att få reda på vad man kan och inte kan göra i sitt föreningsrum, är att läsa sitt hyreskontrakt. Där står det massor med kloka saker om försäkringar, alkohol och annat världsligt. Men här kommer sammanfattningen:

Alkohol

Alkohol får vare sig förvaras eller förtäras på rummet, för då riskerar vi att bli av med alkoholtillståndet för hela huset. Om ni inte vill ha nyktra kravaller är det därför bra om ni håller er till denna regel. Dessutom riskerar man att bli av med sitt hyreskontrakt om man blir påkommen ens med små mängder alkohol inne hos sig.

Användning

Det är viktigt att komma ihåg att rummen hyrs ut som kontor eller mötes-/sällskapsrum och alltså inte får användas huvudsakligen för förvaring. Tanken är att de få rum vi har inte ska belamras med prylar som lika gärna kunde bo i A15, B23 eller på VTI. Därför riskerar man att få sitt kontrakt uppsagt om ens rum används som förråd.

Avtalslängd

Alla hyresavtal skrivs på 3 år, med 1 års förlängning, om inget annat överenskommits.

Brandfarliga ämnen

Till brandfarliga ämnen räknas tändvätska, butan-gas, oljebaserade färger, lösningsmedel, sprayfärg m.m. Dessa är det klart olämpligt att förvara i sitt rum! Vill man väldigt gärna ha de här sakerna nära till hands går det bra att förvara dem i någon typ av litet, brandsäkert skåp. Överlag bör de dock bo i förråd.

Dörrar

Det går bra att sätta upp saker på dörrarna, så länge ni inte borrar i dem. Dörrarna är brandklassade nämligen, men det funkar ju bara om de är någorlunda hela… Precis som väggarna ska dock dörrarna återställas om ni flyttar ut, vilket kan bli ganska dyrt. Sunt förnuft funkar bäst här.

El

Om en propp har gått eller annat märkligt inträffat, kontakta dagens DA så kan denne oftast lösa problemet. Om det inte går ringer vi Akademiska Hus (under kontorstid) och så får de ta sig an det hela.

Om ni vill ha tillgång till elektricitet i eller utanför Kårallen kontaktar ni DC eller DA. Eftersom Akademiska Hus har el-ansvaret är det endast DC som får ha nycklar till dessa skåp, så prata med hen.

Fönster

Ska hållas stängda om rummet är tomt. Det händer annars lätt att man får besök genom fönstret och att besökaren råkar få med sig datorn och växelkassan på sin väg ut, vilket är typiskt tråkigt.

Försäkring

Glasförsäkring måste ni ha enligt hyreskontrakten. Lämpligt nog ingår en sådan standardmässigt i en förenings- eller småföretagsförsäkring, som vi gärna ser att ni också har. Skaffar ni dessutom en ansvarsförsäkring så blir det plus i kanten.

Glödlampor/lysrör

Byter ni själva.

Kylskåp

Mja… Får tekniskt sett bo på rummet, men har en tendens att dra massor med el och alstra massor med värme. Om ni kan förklara för era grannar varför Kårallen är så varmt och varför hyrorna går upp varje år så kan ni få ha kylskåp.

OBS: tänk på att damm (och annat bös) som samlas bakom kylen är en brandfara. Området bakom kylen måste vara rent som en kyrkråttas tallrik.

Vill man ha ett rum i Kårallen behöver man ställa sin förening i kö. Vill man ha ett rum nu snart, behöver man ha ställt sin förening i kö för många år sedan. Har man redan ett rum hamnar man längst ner på prio-listan och har man två rum kan man tyvärr inte få något mer tills vi byggt ut huset. Kontakta fastighetsansvarig för att ställa er förening i kö eller fråga om någon klok företrädare redan gjort det.

Larm

Vissa rum i Kårallen har larm. Vill man installera nytt larm så kan man göra det till självkostnadspris. Sen kostar själva abonnemanget någon hundralapp per kvartal. Vill man inte ha larm på ett rum som har larm, går larmet att stänga av. Prata med DC så löser det sig.

Lås

Strular låset till dörren? Prata med DC så får du hjälp. Om låset piper när du sticker in din nyckel i det så börjar batteriet ta slut. Då behöver DC eller DA göra avancerade, tekniska saker med din dörr. Säg gärna till innan låset piper jättemycket, så vi slipper borra upp cylindern…

Vissa föreningar har installerat egna kodlås på sina dörrar. Så kan man göra, bara våra nycklar kan öppna dörren ändå. Om de egna kodlåsen strular får man själv prata med tillverkaren enligt principen ”du satte dit det – du ansvarar för det”. Dokumentera gärna på någon tydlig plats, t.ex. på kodlåset, vem som installerat det så besparar du kommande års engagerade mycket huvudvärk när låset strular och de ska försöka reda ut vem som ska kontaktas.

Micro

Nope, får inte användas inne på rummen för då dör ventilationen. Använd de micros som finns i microrummet bredvid Gasquen istället.

Måla om

Går bra så länge rummet återställs i fackmannamässigt skick när ni flyttar ut. Hur det ser ut där inne under tiden som ni har kontraktet lägger vi oss inte så mycket i.

Undantag; taket, dörren, dörr- och fönsterkarmar. Takskivorna får inte målas för då försämras ventilationen i alla omkringliggande rum, vilket ju är lite tråkigt för era grannar… Dörrar, fönster och karmar är fasta installationer och får inte målas av hyresgästerna.

Tips: använd färg som är godkänd för offentliga lokaler. Den kostar lite mer men tar inte eld lika lätt om någonting skulle hända. Vilket det ju ibland gör. Alcro Milltex är ett exempel på en lämplig färg.

Skarvsladdar/förlängningssladdar

Nej. Frågor på det?

Får helt enkelt inte användas i huset annat än högst temporärt. Annars får vi försäkringsbolaget på oss. Brandskydd igen ni vet. Tyvärr funkar det inte ens att ha skarvdosor som går att slå av och på. Om ni behöver fler eluttag i ert rum kan det beställas via fastighetsansvarig.

Sätta upp

Får man sätta upp saker på väggarna? Jodå, det går bra. Borra försiktigt bara, och tänk på att allt måste återställas om ni flyttar ut.

Taklampor

Byter vi om de är befintliga armaturer. (Allt som ni sätter dit själva ansvarar ni för.) Om ni redan bytt glödlampan/lysröret men lampan ändå envisas med att inte funka så säg till! Då kommer vi nämligen över och byter armaturen alldeles gratis.

Varningar

Brott mot reglerna i hyresavtalet eller ordningsregler kan resultera i en varning. Varningarna ligger normalt kvar i fem år innan de avskrivs. Tre aktiva varningar är skäl för uppsägning och då riskerar föreningen att bli av med alla sina hyreskontrakt med Kårservice. Två varningar kan vara skäl för uppsägning, om övertrampet är grovt nog. Kontakta fastighetsansvarig om ni har frågor om varningar.

Vattenkokare/kaffekokare

Går bra att ha inne på rummen, men måste alltid användas med timer som begränsar hur länge den är igång i uttaget. Den inbyggda timern som ofta finns i kaffebryggare är inte godkänd utan det ska vara en extern timer som man sätter igång och som sedan slår av efter en viss tid, t.ex. 30 minuter.

Ventilation

Även om det inte alltid känns som det, så har vi faktiskt en del ventilation här i huset. Problemet är bara att om man knökar in fem personer och fyra datorer i ett rum ämnat för två personer och en mekanisk skrivmaskin så kommer det bli varmt och kvavt där inne. Om ni har funderingar kring hur många personer ert rum är anpassat för, får ni gärna komma och prata med fastighetsansvarig.