Skräp

Vårt fina hus genererar en himla massa skräp. Genom uralstring dyker det upp soffor i korridorerna, bokhyllor i trapphusen och högar med random skräp utanför containrarna. Men det finns vägar ut ur kaoset:

Källsorteringsmöbler i Kårallen

 •  Brännbart
 •  Kontorspapper
 •  Pantburkar/Pantflaskor
 •  Plastförpackningar
 •  Returglas

Källsorteringsmöblerna ser ut som byråer i ljust trä. Det finns minst en källsorteringsmöbel på varje plan i Kårallen. Tänk på att slänga rätt sak i rätt låda! Matrester slängs i brännbart. Har man t.ex. en plastform med matrester kan man slänga ur det värsta i brännbart och lägga själva formen i plastbehållaren. Är man lat hivar man alltsammans i brännbart.

Pappersåtervinningskärl i Kårallen

 • Returpapper, såsom skrivarpapper och dagstidningar

Pappersåtervinningskärlen finns i alla källsorteringsmöbler. Dessutom finns en stor uppsamlingstunna i kopieringsrummet på plan 3 i Kårallen. Dessa är inga papperskorgar utan ska enbart användas för returpapper. Tunnor som fylls med annat än returpapper töms inte av LiU.

Sorteringsväggen i källaren

 • Sortering av kontorsrelaterat avfall. Här finns kärl för batterier, skrivartoner, lampor m.m.

Sorteringsväggen med de röda plastbyttorna är till för Kårallens alla hyresgäster. Det finns dock begränsningar i vad som får slängas här. Kärlen är främst till för sortering av skräp som härstammar från kontorsrummen.

Tummregel: Får det inte plats i kärlet, får det inte lämnas i källaren. Finns det inte ett kärl för det får det inte lämnas i källaren.

Tänk på att aldrig lämna något skräp på marken nedanför eller runt om kärlen!

Kärlen töms av LiU vid behov.

Containrar på baksidan av Kårallen

 • Brännbart avfall från fest-, event- eller affärsrelaterade verksamheter.
 • Wellpapp

Det finns tre containrar på baksidan av Kårallen; två är till för generellt brännbart avfall och en är specifikt till för wellpapp.

Containrarna är framför allt till för den verksamhet som inte kan använda sig av sorteringsväggen, men andra hyresgäster får gärna använda dem om sorteringsväggen är full. Obs att skräpet ska läggas ner i containrarna, inte ställas utanför. All wellpapp ska vikas upp och plattas till.

Endast skräp från Kårallen får slängas i dessa containrar. Om man håller till i exempelvis C-huset och frågar fastighetsansvarig snällt så går det att fixa en extra tömning åt just ditt event mot tömningskostnaden. Om containrarna fyllts upp utan att fråga blir det däremot dyrare.

Containrarna töms enligt avtalade dagar och tider; okynneskastat skräp utanför gör det ej. Det är istället så att Kårallen blir fakturerad om det är stökigt där. Och om DC eller fastighetsansvarig hittar just ditt skräp utanför containern kommer fakturan för uppstädningen hamna i ditt knä.

Glasigloos på baksidan av Kårallen

 • Färgat glas
 • Ofärgat glas

Kan med fördel användas av alla hyresgäster. Skilj på vitt och färgat glas. Igloosarna töms enligt schema men säg gärna till DC om de börjar se fulla ut och kanske behöver en extra tömning.

Containrar på kortsidan av A-huset

 • Wellpapp
 • Träskrot
 • Metallskrot

Det finns tre containrar på kortsidan av A-huset. Här kan man bl.a. slänga sitt skrymmande metallskrot eller den trasiga bokhyllan. Tänk dock på att aldrig slänga trämöbler med stoppad sits i träcontainern. Containrarna brukar vara låsta, men ring Johan Cederlund (013-284083) och fråga om ni kan få slänga ert skräp där. Har ni annan typ av skrot, t.ex. elskrot, kan det hända att Johan kan hjälpa till där med.

Sånt som inte kan sorteras här

Vill du slänga någonting som inte kan sorteras i nyss nämnda behållare eller containrar? Då är det tyvärr kommunens återvinningsstationer, t.ex.Malmens återvinningscentral eller Gärstaverken, som gäller. Vi har helt enkelt inte möjlighet att ta hand om allt här i huset.

Tips: med ”kommunens återvinningsstationer” menas inte ”precis bredvid containern på Kårallens baksida”. Skilj gärna på dessa två begrepp.

Få dina festsopor hämtade!

I anslutning till större evenemang har ni möjlighet att få era sopor upphämtade av Linköpings Kommun. Hämtningstjänsten gäller event som hålls på parkmark inne i Linköping, det går alltså inte att få sopor hämtade i Sturefors eller andra avsides ställen. Tjänsten är kostnadsfri och enkel att använda. Här har ni chansen att slippa släpa sopor från Vallamassivet till en återvinningsstation, eller fylla upp papperskorgarna i Trädgårdsföreningen. Såhär gör man:

Meddela moskundtjanst[at]linkoping.se aktuellt festdatum i god tid innan. Berätta samtidigt var säckarna kan hämtas. Skriv gärna ”Studentfest – sophämtning” och aktuellt datum i mailets titelrad.

Samla ihop ert skräp i sopsäckar och lämna alltsammans på den överenskomna upphämtningsplatsen. Se till att säckarna är ihopknutna och att inget hamnat utanför.

Säckarna kan hämtas på vardagar, så om ni har aktiviteter på en helg får ni tänka på att ställa ut dem där de inte är i vägen men ändå kan hämtas upp hyfsat enkelt nästkommande arbetsdag.

Annat bra att tänka på

Kontakta DC eller fastighetsansvarig om någon av sorteringsstationerna inte är tömd eller ser ostädad ut.

För städning av allmänna ytor i Kårallen står lokalvårdarna. Huvudansvaret för att returstationerna är städade ligger dock på användarna, alltså Kårallens hyresgäster.

Hyresgäster som orsakar nedskräpning i eller kring Kårallen vidarefaktureras för städningen. Dessutom tar Kårservice ut en administrativ avgift om 500kr per faktura. Det är tråkigt med administrativa avgifter. Nästan lika tråkigt som att städa upp efter andra. Mycket bättre om folk gör rätt från början istället.

Ta gärna med lite städ-vett i överlämningen, så att även nya styrelser och jobbare får möjlighet att bidra till en bra miljö i Kårallen.